Honnan indult a lakóautózás, mint életérzés?

Honnan indult a lakóautózás, mint életérzés?

A rendszerváltást követően, az 1990-es években megszaporodott a Balatonra járó német turisták száma. Körükben nagyon népszerű volt az autók mögé aggatott lakókocsik használata. A tengeren túl már régóta népszerű lakóautózást Európában a németek tették igazán populárissá. Általuk lettek a lakóautó igazi szerelmesei a hollandok, a franciák és az olaszok is. Nem sokkal később ők is bekapcsolódtak a lakóautók nagyüzemi gyártásába és forgalmazásába, így Európában egy igazi életforma ölthetett testet.

Ma már közel negyven gyár készít lakóautókat Európa-szerte. Ezek főképp a régi lakókocsikat gyártó cégekből váltak ki. Ilyen például a Hymer, a Dethleffs, a Knaus, a Rapido és a szlovén ADRIA is. A lakóautókat ma körülbelül 30-35 éves élettartamra tervezik. Nem ritka az sem, hogy a hazai használók között még ennél régebben gyártott – és hibátlanul működő – lakóautó-példányokat találni. Egy körülbelül 10-15 éves jármű simán lehet akár kívül-belül újszerű állapotban.

A 3,5 tonna össztömegű, középkategóriás lakóautókhoz itthon, Magyarországon B-kategóriás jogosítvány szükséges.

Lakóautó vásárlásakor hosszú távra kell tervezni! Ezért érdemes a magyar piacvezető Prémium lakóautó céget választani, amikor lakóautó vásárláson vagy bérlésen gondolkodunk.