Mekkora egy lakóautó szennyvíz tartálya?

Mekkora egy lakóautó szennyvíz tartálya?

A lakóautózás egy kiváló alternatívát nyújt mindazok számára, akik nem szeretik a nagy tömegeket, a sorban állást vagy a szállásfoglalással járó nehézségeket. Ez a hobbi rendkívül nagy szabadságot ad a kezünkbe, ugyanis kényelmes és otthonos körülmények között utazhatunk el szinte bárhová. Szabadidőnktől függően, egy lakóautóval bejárhatjuk egész Magyarországot, vagy akár Európát, azt pedig mi döntjük el, hogy hol, mennyi időt szeretnénk eltölteni.

Mindezekből gondolhatnánk, hogy a lakóautós utazások tényleg megkötések nélküliek, azonban itt is akad egy-két apróság, amire figyelni kell.

Ilyen például a lakóautó szennyvíz tartályának ürítése.

A feltöltött víztartály elengedhetetlen eleme a lakókocsis kirándulásoknak, víz nélkül nem érdemes elindulni. Egy átlagos lakóautó nagyjából 100 liter víz tárolására alkalmas. A mosogatáskor és tisztálkodáskor keletkező szennyvizet szürkevíznek nevezzük, ami egy kb. 80 liter térfogatú tartályba kerül. Ez mellett a WC-ből származó vizet (feketevíz) is összegyűjti a lakóautó egy 18-20 literes tartályba. Bármely típusú szennyvízről is legyen szó, egy átlagos lakóautó szennyvíz tartályát kétnaponta ajánlott üríteni. Ez okozhat némi kellemetlenséget, ha az ember nem tájékozódik megfelelően az utazás előtt. Szerencsére számos applikáció és Facebook csoport szolgál manapság arra, hogy megfelelő információkkal szolgáljon a lakóautósok számára.

Milyen lehetőségek vannak a lakóautó szennyvíz tartályának ürítésére és feltöltésére?

  • Speciális lakóautós szervízhelyek, parkolók
  • Benzinkutak
  • Vízfeltöltés tengerparton

Ha autópályán utazunk, akkor sűrűn lehet látni kifejezetten lakóautók számára kialakított szervízhelyeket, ahol minden szükséges tevékenység elvégezhető egyben. Általában ezek az állomások ingyenesek, inkább a parkolási időkorlát az, ami változó. Némely helyeken meghatározott időlimit nélkül parkolhatunk, akár napokig is, míg más hasonló jellegű parkolókban csak 1-2 napig tartózkodhatunk. Az ehhez hasonló helyeken a lakóautó víztartálya könnyedén feltölthető, mindössze a vízcsövet kell rácsatlakoztatni egy csapra. A szürkevíz egy aknába, míg a feketevíz általában egy külön erre kialakított lyukba öblíthető.

A lakóautó szennyvíz tartály mellett a víztartály megfelelő feltöltésére is figyeljünk!

Egy benzinkútra való betérés során, tankolás mellett érdemes feltölteni a vízkészleteinket is. Ilyen esetekben érdemes megérdeklődni, hogy az adott víz iható-e. Szürkevíz szempontjából igazából bármilyen vízzel feltölthető a lakóautó.

Végezetül, ha tényleg nem találunk más helyet, akkor a tengerparti zuhanyzók is megfelelő megoldásnak bizonyulhatnak a víztartály feltöltésére. Ezek a csapok általában télen és nyáron is nyitva vannak, így ha nincs más választás, akkor muszáj rögtönöznünk. Semmiképp se igyunk az ilyen vízből, tisztálkodásra és mosogatásra viszont alkalmas lehet.

Válassza Ön is a nyaralás egy különleges formáját, béreljen lakókocsit a premiumlakoauto.hu-ról!